Gotując samemu wiesz co jesz. Unikaj chemii w gotowych potrawach.
To że gotowe produkty naszpikowane są konserwantami i wzmacniaczami smaku każdy wie. Czasem jest ich tak dużo że samo dane nie posiada żadnych znaczących wartości odżywczych.
2023-05-24 11:21 | K. Pawłowska
Materiał: fotolia
Wielu producentów zapewnia, że sztuczne składniki nie szkodzą zdrowiu. Ale dlaczego musimy polegać na obietnicach producentów. Lepiej samemu myśleć i starać się jeść zdrowo. A zdrowo wcale nie oznacza drożej. Może się okazać wręcz przeciwnie. Jeśli zaczniesz samodzielnie przygotowywać posiłki zobaczysz że cena składników jest niższa niż zapłacisz za gotowy produkt. A dodatkowo nie będziesz spożywał konserwantów i wzmacniaczy smaku.
A dlaczego to takie ważne dla Twojego zdrowia?
Otóż przykładowo: E211 to Benzoesan sodu – substancja w większości produktów gotowych. Zapobiega psuciu się ale przeradza się w rakotwórczy benzen.
E 124 to Czerwień koszenilowa – substancja używana w do barwienia czerwonych produktów jak napoje gazowane czy lody. Większa dawka okazuje się rakotwórcza.
E 280 to Kwas propionowy powodujący powstawanie raka żołądka
E 320 powoduje uszkodzenie żołądka, wątroby i nerek
A to tylko kilka przykładów co wciskają nam producenci do jedzenia tylko po to by uzyskać trwalszy produkt i więcej zarobić, a nasze zdrowie jest im zupełnie obojętne.