XMOON.PL - Najlepszy portal dla meżczyzn - FACET

Walentynki: przez żołądek do serca

Walentynki, czyli wielkie święto wszystkich zakochanych, już w najbliższą niedzielę. Większość par nie wyobraża sobie tego dnia bez romantycznej kolacji w blasku świec, z butelką wina i nastrojową muzyką. W menu królują wtedy na ogół dania powszechnie uznawane za afrodyzjaki. Co ciekawe, kilka tego typu potraw z łatwością można przygotować samodzie

2016-02-11 12:54  |  Artykuł sponsorowany
Walentynki: przez żołądek do serca
Materiał: materiał własny

Walentynki już chyba na stałe wpisały się w kalendarz polskich świąt. Tego dnia chętnie wręczamy ukochanym ozdobne karteczki z miłosnym wyznaniem lub obdarowujemy ich drobnymi upominkami w postaci kwiatów, maskotek czy słodyczy.

Tego typu prezentem „od serca” coraz częściej jest także własnoręcznie przygotowana, romantyczna kolacja. Z całą pewnością warto przy tym postawić na dania mające dodatkowo podgrzać atmosferę, czyli posiłki przygotowywane z tzw. naturalnych afrodyzjaków.

Czym zatem w tym roku możemy zaskoczyć swoją drugą połówkę?

Krewetki duszone w winie

¬- Ciekawym w smaku i jednocześnie łatwym do przygotowania afrodyzjakiem są chociażby krewetki duszone w winie ¬– podpowiada Mariusz Topczewski. I dodaje: Do ich przygotowania będziemy potrzebowali 300 g krewetek, 1 marchwi, 2 ząbków czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 4 łyżek oliwy, 150 ml wina białego, natki pietruszki oraz soli i pieprzu.

Przepis jest prosty. W pierwszej kolejności kroimy marchew w słupki (co najłatwiej będzie zrobić przy pomocy specjalnej obieraczki), a czosnek oraz imbir obieramy i siekamy w drobne plastry.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej marchew, imbir i czosnek. Gdy ten ostatni zacznie wydzielać charakterystyczny aromat, wrzucamy krewetki i smażymy je przez ok. 1 minutę. Po upływie tego czasu wlewamy na patelnię wino i całość przykrywamy. W tym momencie redukujemy ogień i dusimy potrawę przez 4 minuty.

Gotowe krewetki z sosem wykładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki, solą oraz pieprzem i podajemy ze świeżym pieczywem.

Sałatka z awokado

Innym daniem, które z pewnością doskonale sprawdzi się na walentynkowym stole, jest sałatka z awokado. Wśród składników znajdą się tu: połówka awokado, 1 garść rukoli, szczypta soli morskiej, czarny pieprz, 2 brzoskwinie z puszki, 2 łyżki sosu winegret, 3 łyżki włoskich orzechów i 10 dag mozzarelli.

- Awokado obieramy i kroimy w ćwiartki, a brzoskwinie – w paski. Tarkujemy ser i w tym samym czasie na patelni rumienimy włoskie orzechy. Później rukolę posypujemy solą morską, dodajemy do niej awokado, mozzarellę, pokrojone brzoskwinie i orzechy. Całość polewamy sosem winegret i posypujemy czarnym pieprzem – opisuje przedstawiciel Winchestera.

Amerykańskie brownies

Mało kto wie, że świetnym, podgrzewającym atmosferę daniem – a dokładnie – deserem, mogą też być amerykańskie brownies. Do ich przygotowania będziemy potrzebować 250 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 75 g rodzynek, 50 g orzechów laskowych, 80 g kakao, 70 g mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru oraz 4 jajek.

W tym wypadku zaczynamy od roztopienia masła i czekolady w kąpieli wodnej – na parze. Do tak stworzonej masy dodajemy rodzynki i orzechy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą kakao, mąkę, proszek do pieczenia i cukier, a następnie wszystko to mieszamy z roztopioną wcześniej masą czekoladową, roztrzepujemy jajka i dodajemy je do ciasta.

- Później wszystko to przekładamy do wyłożonej pergaminem, prostokątnej blachy. Brownies pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto będzie już gotowe, kroimy je w romby i dekorujemy lukrem oraz posypujemy posiekanymi pistacjami – mówi Mariusz Topczewski.

A może restauracja?

Jak zatem widzimy, własnoręczne przygotowanie wyjątkowej, romantycznej kolacji nie jest szczególnie trudne.

Jeśli jednak z różnych względów zdecydujemy się wybrać do restauracji, w walentynkowy weekend czekać tam na nas będą ciekawe promocje. Przykładowo, w białostockim Winchesterze wszystkie zakochane pary do każdego zamówionego dania otrzymają lampkę wina, kawę lub herbatę.

Oprócz tego restauratorzy zadbają też o odpowiednią oprawę wieczoru (przygaszone oświetlenie, świece i nastrojowa muzyka), a w menu królować będą specjalne, walentynkowe drinki i koktajle – takie, jak chociażby mówiące „Kocham Cię” Ti Amo czy S'agapo.

tagiWalentynkikolacjawe dwojeprezentpomysłgotowanie
POLECANE
 
 
EXTREME
SEKS
GADŻETY
 
Woda z cytryną – czy lepsza od kawy?
Większość z nas nie może rozpocząć dnia bez filiżanki ...
Kondycja - zacznij juz od dziś - nie odkładaj
Pewnie nie raz wchodząc po schodach już na drugim piętrze ...
Dlaczego kobiety tyle ćwiczą i mają taką figurę?
Jeszcze 20 lat temu nikt nie ćwiczył tak dużo, nie było to ...
Nigdy nie sikaj przy kocie
Koty to milutkie zwierzaki ale niech nie zwodzi Was to przekonanie. ...
Szczęście w życiu, jak poprawić
Czy szczęście to dar z nieba, czy może kwestia odpowiednich ...
Wakacje to czas gdy ładujemy nasze baterie
Wakacje dla nas są nie tylko po to by oderwać się od pracy, ...
Paintball - zabawa i hobby z adrenaliną
Jeśli masz grupkę znajomych ale nudzicie się czasem nie mając ...
Meteoryty. Skały sprzed 4,5 miliarda lat.
Każdy z nas słyszał o meteorytach, ale nie każdy wie jak ...
Wędkarstwo. Genialny sposób na nakręcenie fajnych rodzinnych wypraw
Wolne chwile w ciszy nad woda, w spokoju nie jednego uspokajają ...
P O L E C A M Y

Informacje główne
O nas
Firma
Regulamin
Kontakt
 
Kontakt
Warszawa, al. Wilanowska 105/30
tel.
e-mail: firma@xmoon.pl