Owoce od niedawna bardzo popularne w Polsce. Wcześniej z uwagi na wysokie ceny były dość drogie. Obecnie Polska jest jednym z większych producentów tego owocu na świecie.
Owoc e nie dość że są smaczne to mają jeszcze więcej zdrowotnych zalet.
Owoce wspaniale smakują świeże surowe, ale także możemy je stosować do wypieku ciast, pączków, pierogów, deserów, koktaili. Owoce można zamrażać i nie traca przy tym ani smaku ani wyglądu. Idealne jako przekąska deserowa na każdym stole.
O zdrowotnych walorach czarnej jagody wiedziały już nasze babcie – pewnie każdy z nas pamięta że zawsze musiały mieć konfitury z tych jagód i stosowały je jako lekarstwo na bóle brzucha, biegunkę, zatrucia (wychwytuje wszelkie toksyny).
Borówka jest genialnym owocem – zawiera bardzo dużo garbnika dzieki czemu ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Działa skutecznie w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki.
Antyutleniacze w borówce amerykańskiej obniżają poziom złego cholesterolu LDL i podnoszą poziom HDL. W owocu jest mnóstwo pierwiastków mineralnych takich jak selen, cynk, miedź, mangan oraz witaminy A, C, B, PP. Zawarte w borówce fitostrogeny chamują działanie enzymów przyczyniających sie do powstawania nowotworów piersi, tarczycy czy watroby, jak również płuc, przełyku oraz krtani dzieki zawartemu w nich kwasowi egalowy. Świeże owoce i wyciągi z liści działają podobnie jak insulina i regulują poziom cukru. Borówka także wykorzystywana jest przy leczeniu mikrokrążenia gałki ocznej i chorobach siatkówki.
Ciekawostką też jest że obecnie laboratoria kosmetyczne prowadzą szereg badań nad wykorzystaniem tego owocu do kremów odmładzających.