Czosnek jak każdy z nas wie w przesądach miał chronić przed wampirami. Może i chroni :) ale na pewno ma tez wiele innych zalet które przydadzą się poznać zwłaszcza w okresie wiosennym, gdy jesteśmy wyjątkowo narażeni na przeziębienia i grypę.
2024-03-06 15:08 | A. Wiśniewska
Materiał: Foter - Leander Photography
Największą wartością w czosnku jest allicyna oraz związki siarkowe (przez co czosnek wydziela tak intensywny zapach)
Allicyna wydzielana jest podczas miażdzenia i kruszenia czosnku, dlatego ważnym jest dokładne gryzienie zabku czosnku lub przepuszczenie przez wyciskarkę.
Spożywanie czosnku pomaga w walce:
• przeziębieniem,
• grypą,
• infekcjami układu oddechowego,
• bólem gardła,
• obniża cholesterol,
• działa pozytywnie na układ krążenia i serce,
• infekcjami ucha,
• zmniejsza wydzielanie flegmy,
• problemem związanym z układem pokarmowym,
• infekcjami drożdżycowymi
Poza tymi cechami czosnek takze zawiera duże ilości witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia, manganu.
Ale nie jest tak różowo. Dużą wadą czosnku jest jego zapach, na dodatek utrzymujący się bardzo długo. Sposobem na pozbycie sie jego jest popijanie mlekiem lub zagryzanie natki pietruszki. Albo zarzywać preparaty czosnkowe w kapsułkach.